Foldedør eller skyvedør. Hva bør du velge?

Velge foldedør eller skyvedør? Vi får ofte spørsmål om valg mellom skyvedører eller foldedører. Begge har unike fordeler, som kan passe for deg! 

Mange drømmer om åpen løsning, med naturlig overgang mellom stue og hage. Spesielt om sommeren er det deilig å kunne «åpne stuen» og føle seg i et med hage og natur. Ønsker man åpen løsning, står det naturlige valget mellom skyvedører og foldedører. Det er en høy investering for mange. Med god planlegging får du dørene som passer ditt behov.  

Fordeler skyvedør versus foldedør

Begge alternativene har sine særegne fordeler og ulemper:

  • Foldedør gir mulighet for størst åpning.
  • Skyvedør har større glassflater, gir bedre utsikt, og naturlig dagslys.
  • Foldedør er mer kompleks ved montering og vedlikehold.
  • Skyvedører gir et enklere og renere inntrykk.
  • En skyvedør krever ikke plass på utsiden eller innsiden.
  • Skyvedører har litt bedre energieffektivitet.
  • Skyvedør er rimligere i pris.
  • Foldedører litt mer utsatt for vær og vind.

Bredde og åpning

Hovedfordelen med foldedører er at man får stor åpning. Slik kan man på sommeren viske ut skillet mellom inne og ute. Å bringe hagen inn i stua og vise versa. Det er en relativt uvanlig stil, og oppleves som eksklusivt. Stuer med store åpning mot hage, er ofte designerens drøm!

Utsikt og naturlig dagslys

Skyvedører har større glassflater, med færre inndelinger og rammer i treverket. Det gjør at man oppnår strålende panoramautsikt, spesielt hvis feltene lages veldig store. (som er mulig med skyvedører) Fordi det er mer glass, gir også skyvedør best naturlig dagslys inn i hjemmet.

Skjult karm for optimalt glassareal

Et tips er å bygge karmen inn i veggen, på begge sider av skyvedøren. Da vil karmene ikke være synlig i lukket tilstand. Du får enda mer glass, med det litt bedre utsikt og lysforhold.

skyvedør
Skyvedører gir best utsikt og naturlig lys.

Siste artikler:   Råd ved kjøp av nytt vindu   Å velge beste vinduer   Hvordan spare energi hjemme

Kompleksitet ved montering og vedlikehold

Foldedører er generelt et mer kompleks produkt enn skyvedører. Det krever mer jobb og nøyaktighet ved montering og justering. For å opprettholde funksjon og kvalitet, bør foldedørene vaskes og smøres jevnlig. Spesielt hvis de er nær hav/saltvann, fordi de har mer metallbeslag. Foldedører krever litt mer for å opprettholde kvalitet og funksjon.

Inntrykk og stil

Skyvedører har en enklere og renere stil, med større glassflater og mindre rammer. Foldedører har flere oppdelinger, og mindre glass. Men husk det handler om personlige preferanser. En enkel stilren profil, passer fint i moderne boliger. Har man en klassisk detaljrik bolig (f.eks. arkitektonisk stil) kan mindre glassfelt passe bra. Da er foldedører en pen løsning.

Skyvedører trenger mindre plass

Skyvedører krever mindre plass enn foldedører og balkongdører. Den tar verken plass på innsiden eller utsiden. Så har du begrenset rom i stue eller kjøkken, er det praktisk med skyvedør.

Pris og energisparing

Skyvedører er generelt rimligere, både når det gjelder selve produktet, og monteringsarbeidet. Man vil også kunne få litt mer utgifter til vedlikehold med foldedører. En foldedør er noe mindre energieffektiv, fordi den består av mer treverk. Glass isolerer bedre enn treverket. Jo mer glass og mindre treverk, jo bedre isolering. Det er ikke snakk om store utslag, men kan gi større effekt hvis dørene står utsatt til for vind.

Foldedører gir en naturlig overgang mellom inne og uteområdet.

Foldedører litt mer utsatt for vær og vind

Med tanke på vind og regntetthet er dørene nokså like. Men en foldedør har mer metallbeslag, og er mer utsatt nær sjø/saltvann. Da er det desto viktigere med jevnlig vask, smøring og vedlikehold. Skyvedører er enklere teknisk med færre sårbare komponenter, og derfor et tryggere valg hvis man bor utsatt til. Kvalitet og holdbarhet er like god, men foldedører trenger mer vedlikehold og oppfølgning spesielt i værhardt klima. 

Skyvedør eller foldedør? Snakk med oss

Vi håper du har fått gode svar, som gjør valget litt enklere. Har du andre spørsmål rundt foldedører eller skyvedører, kontakt oss. Våre kyndige konsulenter har lang erfaring, og kan svare på de fleste spørsmål. For oss er det viktig at kunden tar valg basert på god informasjon. Tindevindu AS selger kvalitetsdører til gode priser. Vi hjelper deg å finne den beste løsningen, til rimelig pris. Ring oss hele uken mellom 09:00 og 19:00.