Sprosser og muligheter

Pynt opp med sprosser til vindu, å gi boligen et unikt særpreg. Velg mellom vindussprosser i forskjellige typer og mønstre. Få oversikt over de forskjellige variantene, og hvem du bør velge. 

Sprossevindu er populært, både i eldre hus, men også nybolig. Her kan du dele opp glasset i vinduene etter eget ønske, og gi din bolig en særegen stil. Fra todeling til åttedeling, designet skreddersys ditt ønske. Fåes til alle type vinduer, inkludert de populære variantene sidehengslet, toppsving og fastkarm. Tilpasses også til alle våre dørtyper. Vi leverer tre varianter med forskjellig stil og fordeler:

  • Utenpåliggende: Er klipssprosser, festes på utsiden av vinduet og kan enkelt taes av ved vask.
  • Gjennomgående: Glasset deles opp i mindre glassenheter, mellom legges sprosser i massivt tre.
  • Duplex sprosser: Er pålimte sprosser, gir et sterkere inntrykk enn utenpåliggende.

Typer av vindussprosser

Vi leverer i tre, aluminium og PVC. (plast) Forskjellen på de ulike typene er først og fremst estetisk, men andre faktorer man bør vurdere er lettere vindusvask, potensielt energitap og pris. I utgangspunktet er utenpåliggende vindussprosser klart mest populære. De er rimeligst, kan taes av ved vindusrengjøring og enkelt fjernes helt hvis man ønsker rene glass. Duplex er et godt alternativ hvis man ønsker et kraftigere sprosseinntrykk enn utenpåliggende, men husk de kan ikke fjernes. Gjennomgående sprosser anbefales ikke for inndeling i små felt, men er en smart måte å skape inntrykk av krysspostvinduer.

Utenpåliggende sprosser er rimelig og praktisk

Utenpåliggende sprosser er en rimelig, enkel og smart løsning. Kan lett taes av ved vask, og byttes hvis man ønsker en annen ruteinndeling. Festes på utsiden av vinduet med klips, og leveres i bredde 3 cm eller 6 cm.Til trevinduer leverer vi som standard i hvit PVC. Til vinduer med aluminiumsbekledning leverer vi også sprossene i aluminium. Utenpåliggende sprosser er meget praktiske, du kan ta dem av for enklere vindusvask. Siden de kun er lagt på glasset svekker de ikke vinduets isoleringsevne. Fra utsiden vil du få en fin sprosseinntrykk, selv om de kun ligger på glasset. Fra innsiden vil man nok se at sprossene ligger på utsiden av glasset og at de er festet med klips. Likevel gjør fordelene at de fleste kunder velger utenpåliggende til sine vinduer. Benyttes også gjerne i litt mer moderne boliger for Fastkarm eller Toppsving vinduer. Sprossene er tynnere og mindre profilerte, og gir mer utsikt og litt bedre lysforhold.

sprosser til vindu
Utenpåliggende festes med klips, kan enkelt taes av ved vindusvask.

Kraftige gjennomgående sprosser

Gjennomgående sprosser er ikke praktisk for små ruteinndelinger, men heller ment for bæring ved deling av større glassflater. Bestiller du et vindu med gjennomgående sprosser, betyr det at glasset er «skåret opp» i mindre glassenheter, og mellom glassenhetene ligger det en sprosse i massiv tre. Dette er helt klart sprossetypen som gir det sterkeste sprosseinntrykket. En gjennomgående sprosse er ikke bare pynt, men skal også bære eller holde på plass en glassenhet. I gamle dager kunne gjennomgående sprosser ofte være 1-2 cm smale, siden de kun måtte holde på plass tynne 1-lags glass. Moderne glassenheter med 2- eller 3-lags isolerglass har blitt mye tyngre, og vi stiller større krav til vinduets stabilitet og tetthet over tid. Derfor må gjennomgående sprosser være mer solide i dag, og vi leverer disse alltid med 6 cm bredde. Til vinduer i aluminiumsbekledning er gjennomgående sprosser også kledd i aluminium.

vinduer med sprosser
Gjennomgående sprosser i tre, sett fra utsiden. Gir en markant inndeling av vinduene.
sprossevindu
Gjennomgående sprosser, sett fra innsiden. Gir inndelingene et kraftig markert uttrykk.

Duplex sprosser limes på glasset

vindussprosser
Duplex limes på innsiden og utsiden av glasset. Gir et kraftigere uttrykk enn utenpåliggende.

Duplex er for deg som ønsker mer uttrykksfulle sprosser enn det utenpåliggende gir. I og med at de er pålimte kan de ikke taes av ved vask, eller enkelt byttes. Med Duplex limes sprosser både på innsiden og utsiden av glasset. Det legges også inn en ekstra avstandsholder mellom glasslagene, for å forsterke sprosseinntrykket. Siden duplex sprosser ikke deler opp glassenhetene, trenger disse heller ikke bære noe vekt. Det betyr at vi kan levere sprossene i en smal bredde på 3 cm. Det utgjør den store foredelen til duplex. Disse gir et sterkt sprosseinntrykk, men kan i motsetning til gjennomgående sprosser leveres i en mye smalere utførelse. Du må se nøye ned mellom glasslagene for å oppdage at en disse ikke er en ekte gjennomgående sprosse. Til trevinduer med aluminiumsbekledning leveres duplexsprosser også i aluminium.

Pris varierer mellom typene

Mellom utenpåliggende og Duplex er pris noenlunde lik. (Duplex litt høyere) Grunnet endring i selve glassstrukturen, har gjennomgående sprosser en klart høyere pris. Velg vindustype og sjekk priser selv, via vår vinduskonfigurator. 

Hvilke variant bør du velge?

Her er det ingen fasit, men generelt anbefales utenpåliggende sprosser. De er mer energibesparende, rimeligere, og forenkler vindusvasken. (bare å ta av sprossene) Men har man f.eks. en flott herskapsbolig og ønsker at vinduene skal stå i stil, gir Duplex eller gjennomgående sprosser i massivt tre et sterkere inntrykk. Gjennomgående brukes også for å skape inntrykk av krysspostvinduer. Duplex er en mellomvariant som er smart hvis man ønsker et mer forsterket sprosseinntrykk, enn det utenpåliggende gir. De er også langt rimligere enn de gjennomgående.

Vi tilpasser også sprosser til dører

For å bryte opp litt, kan sprosser passe fint i store glassdører. Spesielt hvis man ønsker litt detaljer og et mer klassisk uttrykk. Vi leverer til alle våre dørtyper: balkong, folde og terrasse dører. Velg dørtype, og sjekk prisene via vinduskonfiguratoren.

Ettermontere sprosser?

Har du kjøpt vinduer eller dører av oss, og ønsker å ettermontere sprosser tilbys det. Tilpasses etter høyde og bredde, og sendes i posten. Merk at dette kun gjelder utenpåliggende, ikke duplex eller gjennomgående. De er enkle å montere, bare å feste med klips. Kontakt for bestilling. 

Inspirasjon og rådgivning

Det finnes et hav av spennende kombinasjoner for sprosser til vindu og dører. Her er det bare fantasien som setter grenser. Men tenk helhetlig, husk det skal så i stil med boligen. Velger man duplex eller gjennomgående, bør man være sikker i sin sak, med tanke på at de ikke kan byttes. Med utenpåliggende kan man gjerne eksprimentere litt, de kan enkelt taes av, hvis man ønsker å bytte mønster på inndelingene. Se eksempel på stil og mønster i vårt bildegalleri. Ønsker du veiledning, kontakt vårt kundesenter alle ukedager mellom 09:00 og 19:00, så hjelper vi deg gjerne!

Les også:  Vindustyper  Aluminiumsvinduer  Vinduer og u verdi  Vindusprofil  Solskjerming til vindu  Vindusfarger  

Funnet en feil, eller har du en kommentar? Gi oss en tilbakemelding