Vindu med gjennomgående sprosser

Gjennomgående sprosser gir vinduer et sterkt og profilert sprosseuttrykk, men er ikke praktisk for mindre ruteinndelinger. 

Sprosser til vindu er ment for å dele opp glass i mindre enheter. Det pynter opp vinduene, og gir mulighet for unikt design. Mange har det inntrykk at sprosser kun passer til eldre klassiske boliger, men det er ikke tilfelle. Sprosseinndelinger kan også bryte opp, hvis man ønsker et mindre minimalistisk preg i moderne hus. Man har i utgangspunktet tre alternativer: gjennomgående, utenpåliggende og duplex. En gjennomgående inndeling gir det klart mest profilerte og kraftige sprosseinntrykket, men er ikke alltid det mest hensiktsmessige.  

Hva er gjennomgående sprosser?

Med en gjennomgående inndeling skåres glass opp i mindre enheter, så legges en massiv sprosseprofil i tre mellom glassene. Brukes for pynt, men har også funksjonen at den bærer glasset. Tidligere var gjennomgående sprosser ofte kun en til to centimeter tykke, men fordi vindusglass i dag veier mer, leveres de nå i seks cm bredde. Det sørger for stabil bæring, og et kraftig sprosseinntrykk, men samtidig tar det mye av glassflaten. Derfor anbefales det ikke ved inndeling av mindre ruteenheter, men når man skal dele opp i større inndelinger. Til vinduer i aluminiumsbekledning, leveres de også kledd i aluminium.

gjennomgående sprosser

Når anbefales gjennomgående?

Gjennomgående anbefales generelt når man skal dele opp vinduer i større glassflater, eller når man ønsker å skape inntrykk av krysspostvinduer. Tykke sprosser harmonerer bedre med større glassflater, enn tynnere varianter som utenpåliggende og duplex. Jo større glassinndelingene er, jo bedre passer et kraftig sprosseinntrykk inn. Jo mindre glassflatene er, jo bedre passer tynnere sprosseprofiler. Prismessig ligger de vesentlig over de enklere variantene, så dette er selvsagt en avveining man må ta.

Ulemper

  • Vindusvasken blir mer tungtvint, vinduene må vaskes hver for seg.
  • Kan ikke byttes, så man bør være sikker på designet.
  • Betydelig mer kostbare enn utenpåliggende og duplex.
  • Mindre energieffektive, fordi glasset skjæres opp.
  • Tar mer av glassflaten, begrenser dagslys og utsikt. 

Alternative løsninger

  • Utenpåliggende sprosser: Smart og praktisk for mindre ruteinndelinger. Klipssprosser som enkelt kan taes av ved vask. Det rimeligste alternativet, og noe vi ofte anbefaler.
  • Duplex sprosse: Pålimte sprosser, kan ikke taes av ved vindusrengjøring. Gir et mer profilert og kraftig uttrykk enn utenpåliggende. Praktisk for mindre glassinndelinger, hvis man ønsker et forsterket sprosseinntrykk. 

Tilpass ditt sprossevindu

Hos oss kan du enkelt tilpasse dine vinduer med unikt sprossedesign. Velg variant, antall inndelinger horisontalt og (eller) vertikalt. Vinduskonfiguratoren oppdaterer pris automatisk. Vi forhandler alle de populære vindustypene, inkludert Toppsving, Fastkarm og sidehengslede. Norskproduserte løsninger til rimelige priser, produsert for å vare.

Våre hyggelige rådgivere hjelper deg gjerne

Har du spørsmål rundt sprossevalg? Det er viktig at du blir fornøyd med løsningen, både funksjonelt og stilmessig. Går du for utenpåliggende, kan man tillate seg å være litt dristig, fordi disse kan byttes. Velger du duplex eller gjennomgående bør man være sikkrere i sin sak. Kontakt oss gjerne for rådgivning, vi hjelper deg med gode løsninger funksjonelt og designmessig. Bistår også med veiledning, ved andre spørsmål rundt vindu og dør – valg. Vi er tilgjengelig på telefon hele uken mellom 09:00 og 19:00. Ellers send oss e – post, så kommer vi raskt tilbake til deg. 

Siste artikler:   Lysåpning vindu   Cotswold glass   Frostet vindu