Hva er lysåpning for et vindu?

Og ta presise mål er viktig ved kjøp av nye vinduer. Lysåpning for vindu brukes for å måle høyde og bredde, før bestilling av nye vinduer. 

Lysåpning er arealet innenfor reiseverket, fra begge ytterkantene på vinduet. Sagt på en annen måte «hullet i veggen» som vinduene skal monteres inn på. Det finner man enklest ved å plukke av lister og utforinger på eksisterende vindu. Når man oppgir lysåpningen, vil vindusprodusenten trekke fra to til tre cm på målet for å få karm-målet på vinduet. Altså har du en lysåpning på 102 x 112cm skal du ha et 99 x 109 cm vindu. Videre i artikkelen ser vi på:

 • Andre metoder for oppmåling
 • Tips ved måling av vinduer
 • Verktøy og utstyr du trenger
lysåpning vindu
Er du kun på jakt etter priser, holder det med ca mål. Men vi anbefaler å måle etter lysåpning ved bestilling, slik at målene blir mest mulig nøyaktig.

Siste artiklerCotswold glass  Når bør man velge duplex sprosser?   Frostet vindu   

Andre måle – metoder enn lysåpning 

Egentlig kan man oppgi hva man vil, så lenge det er tydelige hvordan det er målt. Slik kan vindusforhandleren hjelpe med å regne frem rett størrelse. Mange oppgir målene mellom utforingene, fordi dette er enkelere å måle. Er det et temmelig standard vindu som står der fra før, vil man i de fleste tilfeller kunne regne med at det skjuler seg 2 cm karm bak utforingen på hver side. Så hvis man legger på fire cm på dette målet vil karmmålet stemme godt for de fleste. Men man kan ikke garantere at dette vil stemme for alle. Det kan være tilfeller der byggverket er bygd opp uvanlig. Den tryggeste metoden for nøyaktig mål, er å ta av lister og foringer, og måle selve lysåpning.  

Tips ved oppmåling 

 • Hvis man kun ser etter pris, holder det med ca. mål. Da trenger man ikke å måle nøyaktig lysåpning.
 • Når man har bestemt seg og skal bestille, mål nøyaktig etter lysåpning.
 • Ta målene flere ganger, og skriv dem ned slik at du er sikker på tallene.
 • Bredde skal alltid oppgis første, så høyde.
 • Vær tydlig med vindusforhandler hvordan du har målt, slik at de kan regne seg frem til riktig størrelse.

Verktøy du trenger

Å måle lysåpning er noe de fleste klarer fint selv, med verktøy husholdninger har hjemme. Har man en litt «handy» person i hjemmet, går dette enda raskere. Utstyr man trenger er:

 • Hammer, kubein og kniv, til fjerning av karm, lister og utforinger.
 • Måleband eller tommestokk, for å ta presise mål.
 • Penn/blyant samt papir, for å skrive målene ned.

Våre rådgivere hjelper deg gjerne på veien

Jo mer presise målene er, jo bedre er det. For spørsmål rundt oppmåling eller lysåpning, ta gjerne kontakt med våre rådgivere. Vi hjelper deg med alt vindusrelatert, og finner gode løsninger tilpasset ditt behov. Kontakt vårt kundesenter alle ukedager mellom 09:00 og 19:00, eller send oss e – post, så kommer vi raskt tilbake til deg. Tindevindu forhandler norskproduserte vinduer, til rimelige priser. Med NDVK godkjenning og 20 års garanti mot råte, er det en trygg langsiktig insvestering. Stort utvalg, skreddersy via vinduskonfiguratoren nøyaktig slik du vil ha dem. Produseres og sendes direkte fra Løken Trevare sin fabrikk i Østfold. Et godt kjøp nå, og en trygg investering for fremtiden.