Hvordan måle vindu?

Å måle vindu er forholdvis enkelt. Ser man etter priser, holder det med ca. mål. Men før bestilling er det viktig at målene er nøyaktig.

Korrekt måling er viktig, slik at vi får beregnet riktig vindusstørrelse. Husk å oppgi hvordan du har målt, slik at vi enkelt kan regne ut størrelsen. Å måle vinduer er enkelt, bare pass på følgende: Det enkleste er å måle det gamle vinduet fra ytterkant til ytterkant av vinduskarmen. (utvendige karmmål) 

Mål vindu enkelt selv

Med litt håndverksutstyr kan de fleste måle vindu selv. Husk vær nøyaktig, og mål flere ganger. Det enkleste og anbefalte er å måle fra innsiden. Som presisert vær tydelig på hvordan du har målt, slik at vi enkelt kan beregne vindusstørrelse. Ikke nøl med å ta kontakt hvis du lurer på noe.

Utstyr du trenger 

Man kommer langt med enkle redskaper, de fleste har hjemme. Ellers er det vell alltid greit å låne av venner, bekjente eller naboer. Står vinduene høyt på veggen, er det greit å ha tilgang til gardintrapp.

 • Hammer eller et lite kubein
 • Tapetkniv
 • Målebånd eller tommestokk
 • Blyant/penn
 • Papir

Måling trinn for trinn

 1. Fjern lister og utforinger, da ser du bedre karmmålet på vinduet.
 2. Mål fra ytterkant til ytterkant på vinduskarmen. (utvendig karmmål)
 3. Hvis du ikke kan måle utvendige karmmål, mål hullet som vinduet skal sitte i, og trekk to til tre cm fra bredden og høyden, slik at du får de ønsket karmmål.
 4. Vær nøyaktig og mål flere steder, hullet i veggen eller vinduet kan være skjevt.
 5. Skriv målene ned, alltid bredde først, så høyde. F.eks. vindusmål som «B88 x H98».
 6. Sammenlign målene du har tatt, at de korrelerer.

Vinduer i standardstørrelser

Våre standardstørrelser har bredde og høyde i 10 cm intervaller (f.eks. 88×118 cm, 98×118 cm, osv). Yttermål på vinduet er 2 cm mindre enn rundet størrelse, slik at det er 1 cm plass på hver side. For eksempel: 98 x 118 cm vindu til en 100 x 120 cm åpning i veggen.

Les også:  Skifte vindu  Montere vindu  Riktig bruk  Vasking av vinduer  Vedlikehold

Vinduer på mål uten pristillegg

Andre størrelser produserer vi gjerne etter dine spesifikasjoner, uten pristillegg. Også her er det viktig at du oppgir de ønskede yttermålene på vinduet, og at du har satt av nok plass for montering av vinduet.

Åpningsretning for sidehengslede

Med sidehengslete vinduer er det viktig å få åpningen på den riktige siden av vinduet. Sidehengslete vinduer åpnes utad (dersom ikke annet er oppgitt), og åpningsretningen beskrives som sett utenfra. I bestillingsprosessen får du et tydelig valg mellom høyrehengslet vindu (sett utenfra) og et venstrehengslet vindu. (sett utenfra) Det samme gjelder dører.

Bestilling og spørsmål

Kom i gang nå. Det er ikke vanskelig å måle vinduer! Etter å ha tatt mål, og kontrollsjekket dem, velg vindustype og legg målene inn i vinduskonfiguratoren. Pris får du opp automatisk.  Er du usikker på oppmålingen, eller har andre vindu eller dør – relaterte spørsmål, kontakt vår kundeservice på telefon hele uken mellom 09:00 og 19:00. Utenfor åpningstider send oss gjerne en e – post, vi kommer raskt tilbake til deg. Våre hyggelige rådgivere er alltid klare til å hjelpe!

Funnet en feil, eller har du en kommentar? Gi oss en tilbakemelding