Termisk brudd

Ved termisk brudd kan man oppleve at glass i vindu sprekker, uten forvarsel eller ytre påkjenninger. Hvorfor oppstår det? Hva kan man gjøre for å redusere faren, og hva gjør man hvis uhellet er ute? 

Hva er termisk brudd?

Termisk brudd/sprekk skyldes spenninger i glasset, oftest grunnet temperaturforskjeller, som fører til at glasset sprekker. Bruddet får gjerne et karakteristisk utseende som sprer seg ut fra bruddpunktet i glasskanten, og forgrenes i et eller flere brudd. Klima i norden er forholdsvis værhardt og variert, og vinduer kan utsettes for store svingninger i temperatur i ett og samme døgn. Generelt er vindusglass motstandsdyktige mot klimatiske påkjenninger, men ved store temperatursvingninger kan glasset sprekke.

Årsaker til temperaturforskjeller i glass

Som nevnt oppstår termisk brudd, grunnet temperaturforskjeller i selve glasset. Det kan forekomme av flere grunner, blant annet:

 • Overbygg som delvis skygger vindu
 • Solskjerming (markiser eller plissegardiner) innvendig eller utvendig som kun dekker deler av vindusglasset
 • Folie som bare dekker deler av glasset
 • Varmeapparater som er plassert tett opp imot vinduer
 • Gardiner, puter og andre gjenstander som ligger tett mot glasset

Glass og vindusramme

Selve vindu er en bestemmende risiko for termisk sprekk. Følgende faktorer vil kunne påvirke:

 • Type, tykkelse og format på glasset
 • Bruk av type karm og vindusramme
 • Plassering av vindu
 • Tilbehør som folie, solskjerming, soldempende glass etc

Høyere risiko på våren

Våren er en «høytid» for termisk brudd. Det skyldes store temperaturforskjeller mellom dag og natt. På nattestid er det ofte kaldt, og glasset kjøles ned. Når så solstrålene lyser på vindu fra morgengry, og deler av glasset ligger i skyggen grunnet veranda, takutstikk etc, varmes kun deler av glassflaten opp. Da kan det oppstå høye temperaturforskjeller internt i glasset, som gjør at det oppstår sprekkdannelse. 

termisk brudd vindu

Hvordan unngå termisk brudd i vindu?

 • Unngå delvis tildekking av vindu, hvor deler av glasset blir varmere enn resten.
 • Sørg for god lufting og plass rundt vinduene, ikke ha tette gardiner rett ved glasset, eller store møbler som dekker vinduet.
 • Ikke plasser varme og panel – ovner etc nær vindusglass.
 • Vær forsiktig med punktbelysning som avgir sterk varme, som er rettet mot eller står nær vindu.

Husk man kan aldri gardere seg helt mot et termisk brudd, en viss risiko vil det alltid være. Men ved å ta enkelte hensyn og følge anbefalinger, reduserer man risikoen betraktelig.

Tiltak ved frakt og lagring

 • Termisk brudd kan henledes til mekanisk påvirking. (støt og slagskader) Håndter vinduene forsiktig under transport og montering.
 • Lagre vinduer forsvarlig før montering, for å unngå store temperaturforskjeller.

Herdet glass kan være en god løsning

Et tiltak for å unngå termisk brudd er herdet glass. Det er varmebehandlet, og er opptil fem ganger sterkere enn vanlig. Det tåler høyere temperaturforskjeller, og er anbefalt hvis det er fare for temperaturforskjeller over ca. 40 ºC. Reduserer også risiko for kuttskader, hvis glasset knuses, fordi det granulerer i et kornmønster. Herdet glass er et type vindusglass, som velges som alternativ i vår vinduskonfigurator.  

Hva gjør man hvis uhellet er ute?

Det første man bør gjøre, er å sjekke grunnen til sprekkdannelsen. Er du usikker kontakt oss, eller en glassmester. Ettersom termisk brudd ikke skyldes en kvalitets- eller produksjonsfeil, vil det ikke dekkes av garantien på vinduet. Hvis du er usikker på hva sprekken skyldes, eller hvordan det bør behandles kontakt oss. Du når oss på telefon alle ukedager mellom 09:00 og 19:00. Utenfor åpningstidene send oss gjerne en e – post, så kommer vi raskt tilbake til deg. Vi hjelper deg å finne en god løsning! 

Les ogsåDugg på vindu  Montere vindu  Spesifikasjoner  

Funnet en feil, eller har du en kommentar? Gi oss en tilbakemelding