Å montere vindu kan man fint gjøre selv. Med godt håndlag og riktig verktøy kommer man langt. Vi anbefaler å være to personer ved vindusmontering. En holder og støtter, den andre monterer.
Sikkerhet kommer først
Først et ord om sikkerhet. Du trenger ikke være vindusekspert for å montere våre vinduer, men: vær forsiktig! Den største faren med et vindu er de skarpe glasskårene som oppstår ved glassbrudd. Derfor ber vi deg å frakte, lagre og løfte vinduer stående. Legger du et vindu flat, kan det gi glassbrudd. Og litt mer generelt: Vær forsiktig, spesielt under løft, og når du håndterer med verktøy eller andre gjenstander i nærheten av vinduet. Det er best å være to personer. Og er du usikker på hva du skal gjøre – ring oss eller spør en snekker! Husk å være forsiktig med de gamle vinduene som du tar ut også.
Montere vindu trinn for trinn
Sett av god tid, vær nøyaktig og presis, og unngå snarveier. Sørg for å ha alt av håndverksutstyr liggende klart, slik at man slipper å lete ved montering. Redskap man bør ha for hånden er:
- Hammer og kubein
- Sag
- Drill og vater
- Kiler og tommestokk/målband
- Skruer og tvinger
- Kiler og blyant
Sett dere gjerne ned med en kopp kaffe, og planlegg før dere setter igang. Prosessen er som følger:
- Kontrollmål de nye vinduene, sjekk at de er fri for skader.
- Fjern det eksisterende vinduet
- Klargjør vindusåpningen
- Monter vannbrett
- Tilpass klosssene
- Innsetting av vinduet
- Justeringer
- Skru på plass
- Isolering
- Innsetting av plugger
- Vindusforing og lister
- Kontrollsjekk
Kontrollmåling og sjekk
Vi anbefaler at du kontrollmåler vinduet du har fått levert FØR du eventuelt fjerner et gammelt vindu du vil erstatte. Åpningen i veggen skal være ca 20mm større i høyde og bredde enn vinduets yttermål. Sjekk også at vinduet er fri for skader før du monterer det, og at du har alt av material og verktøy klart før du setter i gang. Vi anbefaler at det benyttes to personer til monteringsjobben.
Les også: Måle vindu Riktig bruk av vinduer Vaske vinduer Vindusvedlikehold
Fjern eksisterende vindu
Ta først bort alt av innvendig listverk, utforinger, monteringsskum eller dyttestrimmel. Så løsner du skruene, eller spikrene, som holder det gamle vinduet på plass. Deretter kan du løfte ut det gamle vinduet. Pass på at vinduet ikke faller ut.
Gjør klar vindusåpning
Fjern eventuelt smuss, gamle spikere, trefliser eller annet som kan skade vinduet i lysåpningen. Vater opp losholtet. Losholtet er bordet som vinduet skal «stå på».
Monter vannbrett på utsiden
Ofte kan du gjenbruke et eksisterende vannbrett, og som standard leverer vi våre vinduer med spor på underkanten av vinduet for enklere montering av blikkbeslag. Dersom du skal lage et nytt vannbrett, kan det være lettere å montere vannbrett og vannbrettbeslag før du setter inn vinduet.
Legg under vindusklosser
Finskjær små treklosser som du setter på losholtet. Klossene skal ha tykkelse på ca 10mm, slik at vinduet får like stor klaring oppe og nede. Vinduet skal senere stå på disse klossene. Her har du mulighet å justere for høydeforskjell i losholtet. Plasser klossene der hjørnene på vinduet skal stå. Ved fastkarmvinduer plasserer du klossene 10 cm fra hjørnene. Ved brede vinduer og ved vinduer med midtpost plasserer du én kloss til, eller eventuelt flere klosser ved veldig brede vinduer, i midten av losholtet, slik at vinduet får litt ekstra støtte. Sjekk klossene med vateret. Du kan også bruke kiler istedenfor klosser, men da må du passe på at disse ikke flytter seg under montering – du kan gjerne skru dem fast i losholtet.
Balkong, skyve og folde – dører
Når du monterer en balkongdør, skyvedør, foldedør eller ytterdør, er det viktig at du setter døren på solid underlag, ikke på små klosser. Pass på at underlaget er i vater, og at du får tettet skikkelig mellom underlaget og dørterskelen. Hvis underlaget er i betong, bør du plassere en fuktsperre under terskelen. Bruk herdende fugemasse mellom underlag og dørterskelen.
Veien videre
Vi går videre til montering av vinduer med 14mm gjennomborrede monteringshull, tilpasset for montering med karmhylse (vi anbefaler Adjufix) eller karmskrue med bred øvre del (også kalt «karmanker»). Enkelte har vinduer med monteringshull 14mm forsenket og 6mm gjennomborret, tilpasset montering med treskrue. Monteringsveiledningen tar ikke for seg dette, men ta gjerne kontakt for spørsmål ved montering av slike vinduer.
Sett inn vinduet
Før du setter inn vinduet, er det lurt å feste noen lekter på tvers over de øvre hjørnene av lysåpningen i veggen, på utsiden av huset. Dermed reduserer du risikoen for at vinduet faller ut på utsiden. Store eller tunge vinduer løftes av to personer. Det er uansett alltid lurt å jobbe med to personer, slik at én person kan holde fast vinduet. Karmhylsene (vi anbefaler Adjufix) skrues helt inn fra utsiden av karmen. Løft så vinduet på plass. Pass på at vinduet står midt i lysåpningen, slik at det er omtrent samme avstand mellom vinduet og veggen på venstre og høyre side.
Justering av vindu
Bruk en umbraco-nøkkel på innsiden av vinduet for å skru karmhylsene ut, til de lett treffer stenderene. Disse skal ikke presse for hardt mot stenderene, men holde vinduet stødig. Karmhylsene bruker du til å justere vinduet i vater ved å skru dem lengere inn eller ut. Du begynner med å vatere opp vinduet på nedre delen av karmen. Bruk ekstraklosser eller opprettningspapp for å justere. Det er veldig viktig at vinduet er helt i vater. Etterpå sjekker du loddet på vinduet, og juster karmhylsene på sidene tilsvarende. Sist måler du diagonalene på vinduet – distansen fra nedre venstre til øvre høyre hjørnet skal være akkurat lik distansen fra nedre høyre til øvre venstre hjørnet. Ved åpningsvinduer (og dører) åpner du vinduet litt (vær forsiktig at det ikke faller ut!) og sjekker at klaringen mellom karm og ramme blir lik på venstre og høyre side (for toppsvingvinduer og topphengslete vinduer), eller på toppen og bunnen (for sidehengslete vinduer og sidesvingvinduer og for alle dører). Igjen, det er veldig viktig at vinduet står helt riktig før du skrur det på plass!
Skru det på plass
Skru vinduet på plass, ved å plassere skruen gjennom midten av Adjufix hylsen, fra innsiden mot stenderverket. Pass på at karmen ikke trekkes fra hverandre når du tilstrammer skruene. Alle monteringshull skal benyttes. Sjekk vater, lodd, og diagonalene én gang til. Sjekk også én gang til at klaringen mellom karm og ramme blir jevn, og at vinduet er lett å åpne (gjelder åpningsvinduer og dører). Juster om nødvendig.
Isolering av vindu
Isoleringen er helt avgjørende for å kunne dra nytte av de gode energiegenskapene til ditt vindu. Selv et lite hull i isoleringen kan gi kaldras.
Vindsperre og fuktsperre
Vi anbefaler å du bruker en vindsperre mot utsiden og en fuktsperre mot innsiden av huset. Disse festes til de korte yttersidene av vinduskarmen. Ofte kan du gjenbruke eksisterende vind- og fuktsperre, akkurat som belistningen på utsiden.
Skum eller dyttestrimmel?
Til isolering kan du bruke skum eller dyttestrimmel. Bruker du dyttestrimmel, er det viktig at du ikke dytter den for hardt inn – da vil den miste sin isoleringsevne. Bruker du skum, er det viktig at du ikke bruker for mye skum. Skummet ekspanderer, og dersom det ekspanderer for mye, kan det presse inn vinduskarmen. Det er bedre å skumme mindre, la skummet tørke, for så å skumme én gang til. Det finnes mange forskjellige skumprodukter med svært forskjellige egenskaper – sjekk produsentens bruksanvisning før du setter i gang.
Sett plugger over skruehullene
Sett de hvite pluggene på skruehullene. Om du har brukt skum – vent med å sette inn pluggene til etter at skummen har tørket helt ferdig. Ikke bank pluggene inn med hammer.
Sett på vindusforing og lister
Etter å ha fått på plass dyttestrimmel eller skum, må utforinger og vinduslister kappes til. Fargekoden på vinduene er NCS S 0502-Y om ikke annet er avtalt. Lim føres på i sporet til utforingene, så er det bare å plassere på vindusforinger. Etter at utforinger er på plass, kjør en ny runde med dyttestrimmel eller skum rundt hele. Ikke dytt for hardt, bare plasser dem på plass. Vinduslister festes så rundt vindu, bruk gjerne en spikerpistol. Hvis alt gikk etter planen, og du er fornøyd er du ferdig med å montere vindu. Vi håper du blir tilfreds med resultatet!
Kontrollsjekk vindu og montering
Etter at vindu er ferdig montert, gå over og sjekk at ting fungerer som det skal. Åpne vinduet, og lås det i ulike stillinger, og sjekk åpningsmekanismer. Har du fått en håndverker til å montere vindu, kontroller at jobben er gjort skikkelig, og at det ikke har oppstått skader eller riper på rammeverk eller glass.
Montere vindu kan mange fint gjøre selv
Med riktig utstyr og noen handy folk i hus, kan de fleste fint montere vindu selv. Ellers anbefales å kontakt en håndverker/snekker. For spørsmål rundt montering, ta gjerne kontakt med våre hyggelige konsulenter alle ukedager mellom 09:00 og 19:00, eller send oss e – post, så kommer vi raskt tilbake til deg. Er du i planleggingsfasen, for å skifte vinduer, følg gjerne linken for råd og gode tips. Tindevindu forhandler vinduer ment for å vare, fra Løken Trevare AS. Men husk med godt vedlikehold og vask, ser vinduene penere ut, og varer enda lengre.