Er ditt vindu punktert?

Opplever du dugg, kondens eller rim mellom glasslagene i vinduet? Virker glasset uklart og skjoldet, selv om vinduet akkurat er vasket? Da er vinduet mest sannsynnlig punktert.  

Punktert vindu er en utfordring på eldre vinduer. Vinduer har normalt en levetid på mellom 10 og 20 år, og man vil etterhvert kunne erfare endringer i glasset. Punkterte vinduer er vanlig etter en viss tid, vinduer slites ned med årene. Er glasset punktert, har man to alternativer. Enten skifte glass, eller bytte hele vinduet. Hva du bør gjøre når, får du svar på her. 

Hva er et punktert vindu?

Når et vindusglass er punktert er det oppstått en lekkasje, som gjør at forseglingen mellom glasslagene er brutt. Glasset er ikke lenger rett, og gassen mellom lagene siver ut. Da oppstår det dugg/kondens mellom lagene i glasset. Det er viktig å merke seg at det gjelder kondens/dugg mellom glasslagene. Dugg, kondens og rim på innsiden eller utsiden av glasset, har andre årsaker. 

punktert vindu

Siste artikler:   Klassiske vinduer   Små vinduer   Støydempende glass

Hvordan sjekke om vinduet er punktert

Det første man bør gjøre om man mistenker at vinduet er punkert, er å rengjøre glasset grundig innvendig og utvendig. Bruk nal, og tørk karmene skikkelig med en tør klut. Studer glasset innenifra, mot klart dagslys. Virker glasset uklart eller skjoldet? Se etter dugg mellom glasslagene. Er du usikker på om duggen er mellom glasslagene, eller på utsiden eller innsiden av ruten? Ta på selve glasset, der duggen befinner seg (ute og inne). Hvis ikke hendene blir fuktige, befinner fukten seg mellom glasslagene. Da er vinduet mest sannsynlig punktert.

Skifte glass eller bytte hele vinduet? 

Punkterte vinduer bør man reparere så fort det lar seg gjøre. Hvis ikke kan fuktighet samle seg i vinduskarmen, og over tid føre til råte i treverket. Man har generelt to alternativer:

  • Skifte glasset
  • Bytte hele vinduet
Når bør man kun skifte glass?

Har man et forholdsvis nytt vindu, lønner det seg å kun skifte glasset i ruten. Finn riktig type glass du trenger, ved å se på spaceren mellom glasslagene. Her skal det stå en kode. Oppgi informasjonen eller send bilde av kodene til glassmesteren, så vet han hva han skal bestille. Glassmester kommer så ut og bytter på stedet. Sjekk gjerne med flere glassmestere, for å få den beste prisen! Det er mye penger å spare, på å sammenligne pris hos flere tilbydere. 

Når bør man bytte hele vinduet?

Har man et eldre vindu, som uansett må skiftes om noen år, er det hensiktsmessig å bytte hele vinduet. Det er ulønnsomt å betale for nytt glass og montering, hvis man uansett må bytte hele vinduet om noen års tid. Det kan også hende man må skifte hele vindusrammen, hvis det har dannet seg råte i karm og ramme, grunnet fuktighet i glasslagene.

Bestill nytt vindu enkelt på nett

Tenker du å skifte hele vinduet? Bestill nytt vindu enkelt hos oss i Tindevindu AS. Vi har alle de populære variantene, både moderne og klassiske profiler, med 10 års garanti på glass. Benytt vår Vinduskonfigurator og skreddersy vinduet nøyaktig i den bredde og høyde du trenger. Her tilpasser du også vinduet etter:

  • Materiale
  • Sprosser
  • Glass
  • Energitype

Usikker om du bør skifte glass, eller bytte hele vinduet?

Står du «i spagaten» mellom å skifte glass, eller bytte hele vinduet? Det er ikke så lett alltid å avgjøre på egenhånd. Vi har solid ekspertise på glass og vinduer. Kontakt vårt kundesenter mellom 09:00 og 19:00 hele uken. Våre konsulenter har lang erfaring, vi hjelper deg å finne den mest kostnadseffektive løsningen.