Tetting rundt vindu som trekker

Tetting rundt vindu som trekker, er en effektiv måte å redusere varmetap i hus. Dårlig isolerte vinduer er en kilde til varmetap, fordi det resulterer i luftlekkasje.  

Å «fyre for kråka» er et velkjent uttrykk. Har man dårlig isolerte vinduer, vil oppvarmning med peis, ovn eller varmepumpe ha mindre effekt. Løsningen er å tette vinduene, slik at luftlekkasjer minimeres. I tider med høye strømpriser, er det en effektiv måte å redusere energibruk, og spare penger. I artikkelen ser vi på:

 • Hvordan sjekke om vindu trekker
 • Hvordan tette vinduer som trekker
 • Vindusløsning for optimal strømsparing
tetting rundt vindu
Godt isolerte vinduer holder varmen inne og kulden ute i kalde vintermåneder.

Siste artikler:   Er billige vinduer en god investering?   Knust vindu   Hvordan spare strøm i hus?

Å sjekke om vindu trekker

Luftlekkasjer er viktig å avdekke. Det for å begrense tap av varme, som siger ut. En trekktest er best å gjøre på vindfulle dager. Noen enkle metoder for å vurdere om vinduer trekker er å:

 • Se etter sprekker, åpninger og rom mellom vindu og vegg. 
 • Hold håndflaten mellom karm og vegg, føl etter trekk 
 • Bruk stearinlys eller lighter, hold mot flere punkter mellom karm og vegg rundt vinduet. Hold helt stille. Hvis det begynner å blafre, trekker vinduet mest sannsynnelig. Jo mer det blafrer, jo mer trekk.  

Kaldras kan oppfattes som trekk

Kaldras er et fenomen hvor varm luft i rommet treffer kaldt vindusglass, og blir nedkjølt. Den kalde luften vil synke ned mot gulvet, fordi kald luft er tyngre enn varm luft. Man vil da merke at det er kaldt rundt føttene, men varmere ellers i rommet. Kaldras skyldes ikke at området mellom karm og vegg trekker, men dårlig isolert glass. Anbefalt løsning er å bytte til moderne energispareglass. 

Hvordan tette vinduer som trekker

Å tette rundt vinduskarmer er forholdsvis enkelt, og noe du kan gjøre selv. Fordi vinduer er festet til yttervegg, oppstår ofte små hulerom mellom karm og vegg. Luftlekkaskjer skjer i dette hulerommet, fordi isoleringen er mangelfull. Prosessen for tetting er som følger:

 • Demonter lister som dekker overgang mellom vindu og veggkonstruksjon.
 • Fjern alt av smuss og støv mellom karm og vegg, bruk gjerne en støvsuger. 
 • Bruk en trekile eller kniv og legg dytt (isoleringsstrimler) mellom karm og vegg. Tykkelse på vegg, avgjør hvor mange lag du må legge. Ikke press isoleringsstrimlene inn, husk isoleringen ligger i luften. 
 • Når dyttestrimlene er på plass, stift eller spikr en rems med vindsperre
 • Plasser så listene forsiktig tilbake, rundt vinduet. 

Energivinduer for optimal energisparing

Har man gamle vinduer, kan tetting hjelpe for bedre energieffektivitet. Men å tette vinduer som trekker, hjelper kun mot luftlekkasje mellom karm og vegg. Av og til er vinduet i seg selv, kilden til varmetap. Eldre vinduer har ofte kun 1 lags glass, hvor kald luft lettere siger igjennom. Når varm luft inne, treffer det kalde glasset, er konsekvensen kaldras. Løsningen er vinduer med energiglass. 

tette rundt vindu
Energiklasse 1.2 har to lags isolerglass. Mest energieffektivt i eldre hus.
Energiklasse 1.0 har tre lags isolerglass. Mest energieffektivt i nye boliger.

Effekten av energivinduer vil man kunne merke allerede på første strømregning, og spesielt langsiktig. Derfor har energiglass blitt en populær investering, for å redusere strømforbruk i hus og hjem. Energivinduer holder varmen inne, og kulden ute!

Spørsmål om tetting rundt vindu eller energiglass

Har du spørsmål om isolering, energiglass eller annet rundt strømsparing og vinduer? Våre kompetente konsulenter hjelper deg gjerne. Kommer med gode råd, for valg av vindusprofiler og glass, for optimal energisparing i din bolig. Tindevindu AS har et stort utvalg vindusprofiler av høy kvalitet, til konkurransedyktige priser. NDVK godkjenning og solide garantier, gir kundene trygghet ved kjøp. Se våre vindustyper, og finn dine favoritter. For spørsmål, vårt kundesenter er åpent hele uken mellom 09:00 og 19:00.