Hva er forventet levetid på vinduer?

Levetid på vinduer avhenger først og fremst av kvaliteten. Andre faktorer er materialvalg, bruksaktivitet, grad av vedlikehold, klima og vær.

Å kjøpe nytt vindu, er en høy investering for mange. Man bruker tid på å finne best løsning, vinduene må kjøpes, fraktes og monteres. Det går tid og penger. Derfor kjøp vinduer som varer lenge. Men hva kan man forvente av levetid på vinduer? I artikkelen ser vi på:

 • Hvor lenge varer et vindu? 
 • Faktorer som påvirker levetid
 • Hvordan planlegge slik at vinduene varer lenge
Levetid på vinduer
For optimal levetid, velg vinduer tilpasset norske værforhold.

Siste artikler:  Tetting rundt vindu som trekker  Er billige vinduer en god investering?  Knust vindu

Levetid på vinduer

Vanlig levetid er mellom 20 og 30 år. Her vil det variere mellom produsentene og type vinduer du velger. Gamle vinduer varer nesten «evig» med riktig vedlikehold. Men til gjengjeld, har de ikke den samme funksjonen som nye vinduer har. 

Nye vinduer har kortere holdbarhet, men bedre effekt

Gamle vinduer er produsert for lang holdbarhet, og vil med riktig vedlikehold vare lenge. Men samtidig har de ikke samme effekt som nye vinduer har. Moderne vinduer er energieffektive, og den effekten forringes over tid. Gamle vinduer varer lengre, men er ikke energieffektive som de moderne. 

Faktorer som påvirker levetid

Det er flere faktorer som påvirker levetid på vinduer. De viktigste er:

 • Kvalitet – Hvordan vinduet er produsert, og kvaliteten på materialene.
 • Materialvalg – Tre er et fint materiale, men ikke det mest holdbare. Kler du vinduene i aluminiumsbekledning, beskyttes treverket mot fuktighet og råte. De vil da vare lengre, med mindre vedlikehold. 
 • Vedlikehold – Jo flinkere man er til å vedlikeholde vinduene, jo lengre varer de.
 • Klima og vær – Klima, regn og vind påvirker holdbarheten. Steder med mye fuktighet og variert klima (som i Norge), har større belastning på vinduer, enn land med tørrere og mer stabilt vær.
 • Bruksaktivitet – Bruken vil kunne påvirke holdbarheten. Spesielt hvis man f.eks. har små barn i hus, og det er mye uvøren bruk. 

Hvordan optimalisere levetiden?

Det er en fordel med vinduer som varer lenge. Med god planlegging, kan man optimalisere levetiden.

Velg kvalitet

Gå for kvalitet ved valg av vinduer, og sjekk om de er tilpasset for norsk klima og vær. Det er ikke alltid lett å vurdere kvalitet. Men et par indikasjoner er NDVK godkjenning og gode garantier. (som f.eks. 20 års garanti mot råte)

Materialvalg

Bor du i et område med mye regn, vind og variert klima, kle vinduene i aluminium. Det beskytter treverket mot fuktighet, som fører til råte. Da varer de lengre, med mindre vedlikehold.

Vedlikehold

Vedlikehold er viktig, spesielt hvis treverket er direkte utsatt for vær og vind. De bør skrapes og males jevnlig, for å unngå at fuktighet trekker inn i treverket. Rengjør også vinduene regelmessig, både glass, profil og rammekonstruksjon. Sørg for å holde dem fri for smuss, søl og fuktighet.

Kom igang!

Hos Tindevindu får du rimelige vinduer av høy kvalitet. Våre vinduer har:

 • NDVK godkjenning
 • 20 års garanti mot råte
 • 10 års garanti på glass og beslag

Norskproduserte vinduer med lang levetid, tilpasset nordisk klima. Oppdag spennende varianter, bruk vinduskonfiguratoren og skreddersy nøyaktig etter ditt behov. Pris kommer opp automatisk.

Spørr oss om levetid og holdbarhet

God planlegging er viktig, for et godt kjøp! Her kan vi bistå med ekspertise. Har du spørsmål rundt levetid, eller annet ved kjøp av vinduer? Våre erfarne konsulenter hjelper deg gjerne. Sammen med deg, finner vi løsningen du blir fornøyd med. Bistår med å finne gode løsninger, som passer ditt budsjett. Hjelper også med henvendelser rundt vedlikehold og materialvalg. Vi er her for at du skal få den beste kjøpsopplevelsen. Vårt kundesenter er åpent hele uken mellom 09:00 og 19:00.