Kjøpe vinduer til gamle hus?

Skal du kjøpe nye vinduer til gamle hus, gjør litt forarbeid. Hvordan er husets estetiske uttrykk, passer moderne eller klassiske vinduer? Tenk også strømsparing. Hvilke vinduer gir best energieffekt?

Mange bor i gamle hus. Norge opplevde byggeboom etter 1950, mange av disse boligene står den dag i dag. Eldre hus har behov for renovering, det gjelder også vinduene. Vinduer har en viss levetid, og vil med tiden slites ned. Konsekvensen er dårligere isolering, uklart glass og redusert funksjonevne. (slitasje i rammekonstruksjonen)  Ved valg av nye vinduer tenk hva som er funksjonelt, utseendemessig pent og hva som er mest energisparende.   

vinduer til gamle hus
Bilde hentet fra Swedoor.no

Siste artikler:  Får man kjøpt best og billigst vinduer?   Selvrensende vindu   Vindu på mål

Nye vinduer til gammelt hus

Vinduer er en viktig del av renoveringen. Med litt planlegging kan du få estetisk pene vinduer, god funksjonalitet og vinduer som gir optimal energieffekt. Ikke tenk kun pris ved kjøp! Vinduer skal holde lenge, kvalitet er viktig. 

God funksjonalitet 

At vinduene fungerer som de skal, er tross alt det viktigste. Vinduer skal kunne åpnes og lukkes enkelt, og kunne settes stabilt i ønskede stillinger. Da er det viktig med en god rammekonstruksjon, hvor de forskjellige elementene fungerer bra. Tenk på hvilke funskjon du ønsker for vinduene dine. Ønsker du toppsving, som kan låses i forskjellige stillinger, med barnesperre f.eks? Eller kanskje fastkarm som pyntevindu, for best naturlig dagslys? Sidehengslet er også en populær variant, spesielt på kjøkken og stue i gamle hus. 

Klassiske eller moderne vinduer til eldre hus

Det er viktig at de nye vinduene passer pent din gamle bolig. Angående estetisk uttrykk, har man i utgangspunktet tre valg:

  • Moderne vindu
  • Klassisk vindu
  • En kombinasjon av det tradisjonelle og moderne

Moderne vinduer til gamle hus

Vinduer med et moderne utseende i gamle hus, bør man være forsiktig med. Eldre hus har en tradisjonell stil, så vinduer med et veldig moderne preg, kan virke litt «malplassert». Men vinduene kan gjerne ha nye funksjoner som vridere, toppsving og oppdatert rammekonstruksjon. Men husk det er egne preferanser som gjelder. Synes du det er pent med trendy vinduer, i din bolig? Gå for det!

Tradisjonell løsning et trygt valg 

Klassiske vinduer, er et trygt valg i gamle hus. De samsvarer fint med husets tradisjonelle preg. Her kan du komplementere med profilert ramme, sprosser og hasper for en elegant stil. Husk at klassiske vinduer har samme solide rammekonstruksjon som moderne vinduer. Det er kun stilen som er annerledes. Se bilder for noen klassiske varianter.

 

moderne vinduer gammelt hus
Sidehengslet tofløyet - en elegant klassisk løsning.
nye vinduer gammelt hus
Sidehengslet enfløyet - et klassisk vindu, med et hint av det moderne.

Et drypp av det moderne og klassiske

Et kombinasjonsvindu som kombinerer det tradisjonelle og moderne, er en spennende variant. Her kan du f.eks. velge toppsving med vrider, i profilert profil med sprosser. Eller sidehengslet, med glatt profil, uten sprosser. Her er mulighetene mange!

Tenk energieffektivitet!

Vinduer er et svakt punkt i hus, for energitap. Bor du i et gammelt hus, har du sikkert merket hvordan kald luft siger inn, grunnet dårlig isolering i vinduene. Ved kjøp av nye vinduer til gamle hus, tenk energieffektivt. Kjøp vinduer i energiklasse, som optimalisere strømsparing i boligen. Tindevindu AS har to type energivinduer:
  • Energiklasse 1.2
  • Energiklasse 1.0

Generelt er energiklasse 1.2 å anbefale for gamle hus. Dette fordi den harmonerer bedre med varmetapet i husets helhetlig. Eldre hus isolerer generelt dårligere, da lønner det seg ofte ikke å investere i den beste energiklassen. Les mer om lavenergivindu.

Prioriter kvalitet før pris

Vinduer er en investering, som skal vare i mange år. Vinduer av høy kvalitet:
  • Er mer funksjonelle
  • Har lengre levetid
  • Er mer energieffektive

Prioriter derfor kvalitet før pris. Vi kan trøste deg med at du får kvalitetsvinduer, ganske rimelig! Hos Tindevindu AS får du NDKV godkjente vinduer, med lang levetid til rimelige priser. Av forhandlere som leverer kvalitet, er vi blant de beste på pris.

Spørr oss for vinduer til gamle hus

Har du spørsmål vedrørende vinduer til gammelt hus, eller lurer på noe annet rundt vindusvalg? Våre hyggelige konsulenter hjelper deg gjerne. Med lang erfaring i bransjen, finner de sammen med deg gode løsninger. Både funksjonelt, estetisk og energieffektivt. Vårt kundesenter er åpent hele uken mellom 09:00 og 19:00. Vi ser frem til å høre fra deg!