På tide å bytte vindu?

Vurderer du å bytte vindu? Vinduer har som alle bruksgjenstander en viss levetid. Her får du all informasjon du trenger for å skifte vinduer. 

Vinduer har en levetid på mellom 20 og 30 år, og må etterhvert byttes ut. Bruksslitasje og naturlig påvirkning av vær og vind, gir vinduene redusert funksjon. I denne artikkelen ser vi på:

 • Hvordan vet man når vinduer bør byttes?
 • Når kun skifte glass?
 • Hva er pris for å bytte vindu?
 • Hvordan skifte vindu selv?
bytte vindu
Bilde hentet fra gjoerdetselv.com

Siste artikler:   Vinduer til gamle hus   Å kjøpe best og billigst vinduer   Vindu som vasker seg selv

Når bør man bytte vindu?

Det er ingen fasit på når vinduer bør byttes. Men tegn dukker opp etterhvert, som indikerer at det er på tide å bytte. Noen av de mest typiske tegnene er:

 • Hvis man opplever trekk eller kaldras. Det skyldes dårlig isolasjon, eller tetting mellom ramme og karm. Kaldras oppstår fordi glasset er dårlig isolert.
 • Hvis rammekonstruksjonen begynner å bli slitt. Det vil du merke, ved at vindue ikke glir så lett som tidligere.
 • Hvis vindu har kondens mellom glasslagene. Da er det mest sannsynnelig punktert, og viktig å skifte for å unngå råteskader.
 • Hvis vindu har råteskader. Det kan du enkelt sjekke ved å stikke en spiss gjenstand i treverket. Er treverket mykt, er det mest sannsynnelig råte. 
 • Hvis vinduet er gammelt. Er vindu over 30 år, bør man generelt bytte. Viktig for å redusere strømforbruk i hus og hytter. 

Når bør man kun skifte glass?

Er glasset punktert, er det hensiktigsmessig å kun bytte glass, hvis vinduene er ganske nye. Har du gamle vinduer, kan det være like kostnadseffektivt å bytte hele vinduet. Dette fordi man mest sannsynnelig må bytte vinduene om noen år uansett.   

Hva koster det å bytte vindu?

Pris for å skifte vindu inkluderer både kjøp av nytt vindu, samt eventuelt montering. Pris for vindu, variere etter type vindu, og hvilke kvalitet du ønsker. Sammenlign gjerne flere forhandlere, for å få den beste prisen. Men husk vurder kvalitet. NDKV godkjenning og gode garantier, er en indikasjon på kvalitet. 

Husk ta nøyaktig mål, før du kjøper vinduer

Det er kjedelig å kjøpe nye vinduer, og oppleve at målene ikke stemmer. Vinduer er ofte en skreddersydd vare, så standard angrerett gjelder nødvendigvis ikke. Gjør skikkelig forarbeid, for å få målene korrekt. I vår guide vindu på mål viser vi oppmålingsprosessen, slik at dette blir riktig. 

Pris for montering

Pris for montering vil variere etter:

 • Type vindu
 • Størrelse på vinduene
 • Tilgjengelighet for montering
 • Prisvariasjon mellom håndverkere

Skal du bytte mange vinduer, sjekk opp mulighetene for kvantumsrabatt. Innhent også tilbud fra flere håndverkere, for prissammenligning. Boligfiks.no har en smart oversiktig over hva det koster å bytte vinduer i 2022. Det nedre sjiktet er på rundt 5000,-, øvre sjiktet på 20 000,-. Snittprisen (og det mest vanlige) rundt 10 000,-.

Hvordan bytte vindu selv?

Er du litt handy, kan du også montere vinduene selv. Men husk, det kan påvirke hvilke garantier forhandlere gir. Vi anbefaler alltid vær to personer under monteringsjobben. Ha alt av materialer og verktøy klart før montering. Sjekk at vinduet er fri for skader, før montering. Videre anbefalt fremgangsmåte:

 • Fjern det gamle vindu – Fjern alt av innvendig listverk, utforinger, monteringsskum eller dyttestrimmel. Løsne skruene eller spikrene som holder vindu på plass. Løft det gamle vindu forsiktig ut.
 • Klargjør vindusåpning – Fjern smuss, spiker eller trefliser som kan skade vindu. Vater opp losholtet, som vinduet skal stå på.
 • Monter vannbrett på utsiden – Ofte kan du bruke eksisterende. Skal du lage nytt vannbrett kan det være enklere å montere det, før du sette inn vinduet. 
 • Skjær til treklosser som settes på losholtet – Klossenes tykkelse skal være på ca. 10 mm. Vinduet skal stå på klossene.

Montering av selve vindu

Nå er vinduet klart for montering. For detaljert guide gå til montering av vinduer. Her vises fremgangsmåte for montering av vinduer med 14 mm gjennomborrede monteringshull, og vinduer med monteringshull 14 mm forsenket og 6 mm gjennomborret. Se også video som trygt tar deg gjennom prosessen. 

skifte vindu
Tindevindu AS har stort utvalg med vindusprofiler

Spørr oss når du skal skifte vinduer

Våre kompetente konsulenter hjelper deg gjerne. Har du spørsmål om du bør bytte vindu eller glass, priser, hvordan ta mål eller monteringsjobben? Med lang erfaring i bransjen, bistår vi med alt av spørsmål. Gir også veiledning for valg av vinduer, når det gjelder funksjonalitet og estetisk uttrykk. Det er viktig at du blir fornøyd, når du skal bytte vinduer. Ring vårt kundesenter hele uken mellom 09:00 og 19:00.