Hva gjør man med fuktskader i vinduskarm?

Fuktskader i vinduskarm oppstår når fukt (vann eller kondens), blir liggende mot treverket i vindu over tid. Hva kan man gjøre for å unngå det, og hva bør man gjøre hvis skaden allerede har skjedd?

Trevinduer er utsatt for fuktskader. Fukt som blir liggende mot karmen, trekker inn i treverket som etterhvert begynner å råtne. Mistenker du at vinduet har fått fukt eller råteskade? En enkel kontrollsjekk, er stikke en skarp gjenstand i treverket. Er trevirket mykt, kan det være tegn på fuktskade, og at vinduet bør byttes. Har du problemer med mye fukt på innsiden eller mellom glasslagene, bør det håndteres fort for å unngå råte eller muggsopp i treverket. Vi ser på:

  • Hvorfor det oppstår fuktskader?
  • Hva kan man gjøre for å unngå det?
  • Hva å gjøre hvis skaden allerede har skjedd?

Grunner til fuktskader i vinduskarm

Fuktskader oppstår når fuktighet blir liggende mot treverket over tid. Da ofte i form av dugg på innsiden av vindu, grunnet for høy luftfuktighet innendørs. Andre årsaker er at man lar vinduene stå åpent i regn, eller at man har fått punktert vindu. Er vinduet punktert vil man oppleve dugg mellom glasslagene, som kan føre til fukt og råteskader i treverket. Da må glasset byttes. Også en kilde til fukt kan være feil vindusomramming, eller dårlig tetting mellom karm og vegg.

Sjekk hvor fukt oppstår 

Er man plaget av mye dugg på vinduene, sjekk hvor kondensen oppstår. Det kan man enkelt gjøre med en tørr klut. Forsvinner ikke duggen hvis man tørker på innsiden og utsiden, ligger fuktigheten mellom glasslagene, da er vindu mest sannsynnlig punktert. Er fukten på innsiden, er det sannsynnlig at man har for høy luftfuktighet. PS! Kondens på utsiden av glasset spesielt på nye vinduer, er egentlig bare positivt, det betyr at glassene isolerer godt. 

Siste artikler:   Funksjonsglass   Herdet glass    Åpningsvindu   

fuktskader vinduskarm
Fukt og råteskader oppstår ofte når kondens blir liggende på innsiden eller mellom glasslagene mot treverket over tid.

Hvordan unngå det?

  • Sørg for godt inneklima, med rett luftfuktighet.
  • Tørk jevnlig glasset, hvis man er plaget av fukt.
  • Fjern vannsøl fra glasset.
  • Hold vinduene lukket, når det regner.
  • Sjekk vinduskarmen jevnlig for skader i malingen, utbedr fortløpende.
  • Bytt glasset, hvis vinduene er punkert.
  • Sørg for god tetting mellom karm og vegg. 

Kvaliteten på vinduene er viktig

Hvor motstandsdyktige vinduer er mot fukt og råteskader, varierer mellom vindusforhandlere. Jo bedre treverk og produksjonsbehandling, jo bedre tåler vinduene fuktighet. Tindevindu forhandler norskproduserte vinduer, med 80 til 90 % nordisk kjerneved. Treverket er naturlig impregnert, det gir god beskyttelse mot fukt og råte. Vi er trygge på egne produkter, og gir 20 års garanti mot sopp og råte på alle våre vinduer. Av forhandlere som leverer kvalitet, har vi blant de beste prisene på markedet! Via vinduskonfiguratoren kan du enkelt skreddersy din vindusløsning. Velg vindustype, og legg inn ønskede mål. Pris oppdateres automatisk.

Hva gjør man med fuktskader som allerede har oppstått?

Hva man bør gjøre avhenger av alvorlighetsgraden. Graden av fuktskade kan man vurdere ved å stikke en spiss gjenstand forsiktig inn i treverket. Jo mykere det er, jo lenger inn, jo mer forringet er vinduet mest sannsynnlig. Er du usikker ta gjerne kontakt med oss, eller en lokal snekker. For overfladiske fuktskader begynn med å tørke godt opp, (gjerne luft) og eventuelt slip ned det øverste laget og mal på nytt. For mer omfattende fukt eller råteskader anbefales det å bytte vinduene.